Sunday, 30 March 2008

Minnen, youtube och förebilder

Pettsson lagar pannkakor
Pettson! Pannakaksexpert!

Vad har hänt under den sista tiden i mitt händelserika liv kanske ni undrar? Ja, som svar på den frågan måste jag kika i både min dagbok (som jag har liggandes vid sängen och skriver i ibland), min träningsdagbok (på datorn) och min presentation på orienterare.nu. Jag har, om ni inte visste det innan, ganska dåligt minne. Detta gäller såväl korttids-minnet som långt-tillbaka-i-tiden- minnet. Känns nästan tragiskt, men det första klara minnet jag har i mitt liv, allra längst tillbaka i tiden, är när jag fick välja tårtsort på min 6-årsdag. Det var på lekiset(/nollan) "Knoppen" i Falun. Det minns jag klart! Djupt inspirerad av Pettson VHS'erna som tydligen gick varma hemma så valde jag självklart "Pannkaks"-tårta och den var minst 30 våningar hög om jag inte missminner mig. Höjden av lycka!? =) ..hmm..vad skulle jag prata om. Jo! Vad som hänt under den sista tiden. *Kollar träningsdagboken* Hmm...ser på grund av sjukdom och skada inte så ljust ut, men snön kom ju och rörde till det lite för alla, så att jag haft en viloperiod fram till nu är rätt okej. Jo, det har väl hänt en massa som vanligt, men just nu kan jag säga att jag laddar batterierna inför kommande äventyr som ni kommer kunna läsa om här framöver! Känns skönt att hinna ta det lite lugnt och samla ihop både tankar och energi.

Visst, okej för att jag inte har grymmaste minnet i stort, men något jag kan tacka gudarna eller någon annan för är att jag har ruskigt bra tentaplugg-minne. Det har räddat mig vid många examenstillfällen. Minns starkt när jag i panik bestämde mig för att plugga in en omtenta i en data-kurs under mitt andra år på Chalmers och hade 16 timmar kvar till tentan skulle skrivas. Tilläggas bör också att jag inte hade läst kursen utan planerat att göra det nästföljande år. Den kursen läste jag in på en eftermiddag och gick på morgonen dagen därefter in i salen och skrev ihop poäng på tentan som räckte till en 4:a i betyg. Tricket var att plugga/titta på tidigare tentor som gjorts i kursen och med nått konstigt fotografiskt minne i kombination med att inte tänka på nått annat just då, lyckas memorera in en kunskaps-helhet som alltså räckte för att klara av kursen med det som kan motsvaras med väl godkänt resultat. Gött de!

Möblerade om lite hemma så studierna skulle gå bättre
Hur ser det ut hos mig?

Nu sitter jag återigen med tentaplugg och panik som tynger mig, men ändå inte. Jag vet ju att jag kan fixa det. Gäller bara att inte göra nått annat de närmsta timmarna. Tentan är imorgon (måndag) kl. 15.00-19.00 och den är i Kalmar. Å här sitter jag. Ser en lysande möjlighet att sitta på tåget och plugga in det sista och glatt sätta mig vid en dator i tentasalen och göra så gott jag kan. Frågan man kan ställa sig kvarstår: Är jag duktig som har lät att lära mig eller är det ren idioti att spara allt pluggande till det sista dygnet när jag haft 2 månader på mig att lära mig allt som har med kursen att göra. Jag vill tro stenhårt på det förstnämnda och visst kan det vara till fördel att ha en kompetens i att snabbt kunna topprestera...

Igår körde jag faktiskt ett löppass och det mitt i natten. Festfolket jag möter på trottoarerna ler ofta eller hejar på med ölflaskan i högsta huj. Kommer aldrig glömma när jag efter en julfest i Stenungsund tog rullskidorna hem och passerade Avenyn lagom in på mörka småtimmarna, när allt festfolket kommer ut från krogarna. Haha, att jag valde Avenystråket hade med att jag ansåg det vara det bästa vägvalet hem, men jag kanske skulle tänkt på omständigheterna: att det var en lördagnatt och otroligt mycket folk på stan. Det var alltså inte ett så jättelyckat vägval hem. Ölflaskor slängdes efter mig (ja, det gjorde de) och tjejer som skrek av ironisk glädjeyra när jag frenetiskt stakade förbi i tights och lagom svettig. Allt slutade med att jag tog en liten omväg på en parallellgata, men inte utan att stöta på ännu fler festande...*suck* Att inte träffa på något festande folk en lördagskväll på någon väg ut eller in från min lägenhet (medan man olämpligt nog, lite desperat och samtidigt en aning nördigt, utövar någon konditionsidrott) är nästintill helt omöjligt när jag bor så centralt som jag ändå fått möjligheten att göra.

Att jag tillbringar denna helg hemma i lägenheten var inte planerat. Jag skulle egentligen vara på Spring Cup nu. Det som satte stopp för det äventyret var en kraftig stukning av vänsterfoten för c:a två veckor sen i premiärtävlingen Falkenberg samt en långdragen förkylning som inte ville ge sig. Så nu sitter jag hemma i lägenheten, följer Spring Cup online. bloggar lite, dricker en folköl, pillar mig i naveln och undrar varför inte mitt nyligen införskaffade 3bredbands-modem inte vill funka på min bärbara dator. Skapligt i-landsproblem...sorry.

Länk till mitt Youtube
K. Tiselius Youtube

Detta lilla modem har dock kommit till användning! Min kära vän, och klubbkamrat i GMOK, Rachel Engeler från Schweiz har glatt använt modemet under den tiden hon bott i kanske en av Göteborgs opolerade diamant till lägenhet på taket av Herzia huset mittemot Casino Cosmopol. Det lilla krypin till lägenhet som ligger beläget inkapslat i en charmig grön kopparfärgad tak-kåpa fick Rachel använda som sitt residens under sina första två veckor i Sverige (se Youtube-film med utsikten här). Nu ska hon framöver bo dels hos mig, men även i en lyxig andrahands-lägenhet i Redbergslid som jag råkade ramla över på blocket.se för någon månad sen. Vad gör man inte för att hjälpa sina internationella klubbkamrater när de kommer på besök i Sverige!
Sen senaste inlägget har jag ju hunnit gå på konserten med Elin Sigvardsson! Den var riktigt lyckad och en videosnutt ligger ute på youtube. Se länk nedan. Hon sjöng rakt in i hjärtat och att den otroligt fina salen i Storan förstärker känslan till max gjorde konserten till en av de bästa jag varit på. Bäst var "If love can kill, I'll die for you" och sämst var att man inte fick sitta kvar och njuta i mocka-klädda fåtöljen, på andra balkongen där man satt med bästa kompisen några minuter efteråt å bara njuta. Jag lyckades fånga en liten videosnutt, men föga förvånande så läggar jag på lite mer och resultatet blev ett bildspel med utvalda bilder tagna från min mobilkamera under det senaste året som du hittar här: BILDSPEL

David Svensson har precis åkt Vasaloppet
David Svensson i Mora efter Vasaloppet!

Nu börjar det bli lite väl dagboksliknande igen. Jag ska sluta upp med det, för nu har jag gått igenom de största händelserna sen senaste inlägget. Nu tänkte jag istället ta tillfället i akt och ta fram några inspirerande personer i rampljuset av min blogg och förklara dem som förebilder. Den första jag vill lyfta fram är en nybliven triathlon-kille som kämpat i motvind flera år då han haft problem med magsjukdom, eller snarare tarmsjukdom. Trots dessa problem och tillsägelser från diverse doktorer och läkare om att han inte rekommenderas elitidrotta, har han alltid älskat idrott och tänjt på sina gränser. Vid sin premiär i triathlon-sammanhang så kom han 6:a. Håll i er nu. Det var på SM och det var i Ironman-klassen! Han heter David Svensson och jag fick äran att träffa och samtala lite snabbt med honom efter Vasaloppet. Inte för att han åker eller tränat något på skidor, men det var en kul utmaning som han tänker göra om. Bra, tänker jag, för då får jag chansen att klå honom. Han är nämligen otrolig slitvarg. Han stakade runt vasaloppet på 5.32 och slog mig med alltså med 7 minuter. Väl efter Vasaloppet diskuterade vi inte detta, utan då halkade vi in på det här med triathlon och cyklar. Jag fick tips om R&A Cycles och tittar nu på möjligheter att köpa hem en bra racer-cykel därifrån. När jag kom hem googlade jag fram hans fina blogg och tappade nästan hakan efter en tids surfande på hans hemsida Klicka dig in du också och läs om hans bakgrund och framfart!

Erik på bilden som visas på orientering.se
Erik Öhlund är en förebild!

Nästa person jag blir inspirerad av och varit fascinerad av sen jag först träffade honom är helt klart Erik Öhlund! Denna elitlöpare, orienterare, chalmerist, entreprenör, livsnjutare..ja, mångsysslare helt enkelt en är helt otroligt underbar människa! Erik kan man tyvärr inte läsa sig till så mycket om på någon blogg eller hemsida vad jag vet, men om ni får möjlighet att träffa honom så gör det! Han smittar av sig med sin glädje och sitt energiska leverne så man önskar att man skulle kunna få leva flera hundra år till får att få hinna med allt han inspirerar till att man ska och kan göra. Det är just de otaliga optimistiska och underbara personligheter som jag gillar hos Erik. Önskar jag hade mer tid att tillbringa med honom. Ska faktiskt ta å ringa honom och höra om han inte har lust att hitta på något nu framöver. Kommer aldrig glömma då vi åkte wakeboard på (och i) sjön vid hans föräldrar nära Ulricehamn en solig dag i oktober 2005. Minns att Andreas "Bullen" Ferm och Peter Öberg var med då också! Det var tider det! Måste passa på att gratulera honom också till alla segrar på sistone. Han vann ju Elitserie-premiären nere i Blekinge och visade då prov på snabb orientering! Senast sprang han hem Spring Cup åt Ulricehamn.

Det undgår mig inte att jag av dessa två herrar blir inspirerad att träna hårdare och satsa vidare inom elitidrottandet! Självklart har jag många fler förebilder, men just nu kände jag för att skriva om dessa två. Det är så det kommer funka på här. Jag skriver om det jag känner för just i skrivandets stund. Självklart skulle jag vilja skriva om allt jag gör, förklara vem jag är, vad jag tänker och hur jag fungerar här i livet, men det skulle bli väldigt mycket text då. Så ni får nöja er med detta så länge! Snart har jag mer tid över, då studierna snart är över, men nu måste jag göra sista rycket där. Haha, vart lite tentaflykt ändå i och med att jag satte mig och bloggade ihop allt detta, men det får det vara värt. Man lever bara en gång och jag ångrar för tillfället inte att jag lever som jag gör just nu. Fokus är på orienteringssatsningen och att skriva mycket om det eller annat som har med elitidrott att göra inspirerar och påminner mig om att satsa vidare hårdare och med ett gladare inre. Nu blir det omstart på satsningen! Vintersäsongen har ju varit lyckad så grunden är bra och motivation har jag så mycket runt om mig så man nästa kan ta på den.

När jag sviker er med att inte uppdatera min blogg varje vecka så hoppas jag att ni hittar på annat skoj här på internet. Det har väl inte undgått någon att det finns en massa gött att hitta på Youtube. Här kommer en länk till några favoriter som jag har hunnit plocka ut:

http://www.youtube.com/profile_favorites?user=tiselius

No comments: